导航菜单

在这座住宅里你会感受到母亲拥抱般的温暖

  

  给建筑一个”拥抱“的弯曲混凝土墙面

  Casa Roca's curved concrete walls are designed to give an architectural ''hug''

  该项目位于厄瓜多尔首都基多,由当地Estudio Felipe Escudero事务所设计建造,建筑有着弯曲的混凝土墙面,建筑师希望通过这面墙给建筑一个“大大的拥抱”。

  Curved board-marked concrete walls wrap around the front of this residence in Quito, Ecuador, which local firm Estudio Felipe Escudero modelled on ''the physical form of a hug''.

  

  Casa Roca住宅位于厄瓜多尔首都基多的某个住宅区内,当地Estudio Felipe Escudero (EFE)建筑事务所负责其设计工作,该事务所的主要负责人是建筑师Felipe Escudero,建筑充满“韵律与阳光”。

  Casa Roca is located in a residential neighbourhood in Ecuador's capital city that Estudio Felipe Escudero (EFE), a studio led by architect Felipe Escudero, describes as ''full of speed and daily entropy''.

  

  该项目建筑面积为450平方米,内部是私人住宅,并且与外部空间保持有一定距离。建筑的前侧与两侧墙体弯曲环绕着内部空间,就好像温暖的臂弯环抱着建筑,建筑的后侧则直接面向花园。

  The 450-square-metre house is designed to provide its residents with privacy from the hustle and bustle outside. The front wall and two sides are rounded to wrap around the indoors, a shape which the studio likens to hugging arms, while the rear wall is straightened to embrace the back garden.

  

  建筑师说:“Estudio Felipe Escudero建筑事务所采用了象征手法,构思了内向的住宅空间,建筑就像被拥抱在温暖的臂弯之中。”

  ''Estudio Felipe Escudero went a few steps beyond the symbolic meaning, to imagine a space that might provide, in addition to that heat, the physical form of a hug,'' said EFE in a statement.

  

  “Casa Roca住宅的设计灵感来源于视觉因素,其弯曲的混凝土外立面环绕着建筑的三个方向,让内部空间既隐秘又舒适。”

  ''Casa Roca was born from that visual inspiration,'' it continued. ''Its curved skin of exposed concrete surrounds the three sides of the construction and offers a cosy privacy in its interior spaces.''

  

  建筑的混凝土墙体由木板作为模具建造而成,因此有着木纹肌理,这项技术在南美洲住宅项目中运用得非常普遍,例如阿根廷建筑师Luciano Kruk的作品中就应用了该技术,因为混凝土的热容量能够帮助热带项目室内降温,并且其较为坚固,可以起到很好的结构支撑作用。

  The concrete walls are textured with the imprints of the wooden boards used to form them. The technique has become increasingly popular with South American residences – as seen in a series by Argentinian architect Luciano Kruk – as concrete's high thermal mass helps with cooling during hot weather, while the rugged effect requires little maintenance.

  

  在Casa Roca住宅之中,木制窗框旁侧的混凝土面板经过抛光,看上去比周围环境要亮一些。项目团队还将建筑一角设计成弧形,从而形成小型露台。

。”

  In Casa Roca, portions of the board-marked concrete around the wooden window frames are polished so that they appear paler than the surroundings. The team also cut a nook into one of the curved corners to form a small terrace.

  ''EFE wanted to explore to the maximum the plasticity of concrete, a challenge that led its architects to highlight the curves and textures in several scales,'' said the studio.

  

  

  在该项目中,建筑师还运用了雕刻型的入口形式,使用者通过入口可以来到后部露台。可以在建筑的户外庭院进行烧烤等各项活动,同时还可以在这里招待客人,建筑入口与墙面设置让庭院空间既宁静又凉爽。

  建筑设计有细长型的阳台,上面种植了绿色植物,其下部是滑动的玻璃门,使用者可以将门扇打开,将一层的起居室、餐厅、厨房与外部空间相连。

  Other experiments with the material include carving inlets into the lower level of walls that flank the terrace at the rear. This protects the outdoor patio – which features a barbecue for the residents to cook and entertain guests outside – from noise and wind.

  A slender balcony filled with plants runs along the level above over the sliding glass doors that open to the living and dining room, and kitchen on the ground floor.

  

  建筑师说:“环绕空间在建筑的后部达到高潮,环绕的墙体通过落地玻璃窗向庭院开放。使用者可以在庭院中进行烧烤等节日活动,这是拉丁美洲城市建筑的一大特点。”

  ''The hug culminates in the rear facade, which opens onto the patio with floor-to-ceiling windows,'' said EFE. ''This is where the weekend barbecues and various festive ceremonies, typical of many Latin American cities, can happen.''

  

  建筑师将混凝土天花板和墙体结构元素直接表达,并且通过简单的物品进行装饰,例如白色抹灰墙、木材、绿色植物等等。

  Concrete waffle ceiling and elements of the walls structure are left exposed, and complemented by simple finishes like white-painted walls, wood and an abundance of planting.

  

  建筑中的主要元素是深色弧形楼梯,它通向上部楼层,并且将主卧与另一侧的房间连接在一起。

  在一层,建筑师为厨房的餐桌与厨具精心搭配了颜色,厨房卫浴起居室和就餐区是家庭的主要生活场所,而一间卧室则设置于空间的另一侧。

  Among the main elements is the curved dark wooden staircase that leads up to a wooden ''bridge'' on the first floor, which connects the master bedroom wing from the other bedrooms on the other side.

  On the ground floor, the architecture studio chose a matching tone of wood for the cabinets and dining table in the kitchen, which is set next to the open-plan living and dining area – the main social area for the family. Another bedroom is set on the other side.

  

  

  

  由专筑网李韧,邢子编译

专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处